ضرورت هوشمندی فناورانه در دوران پسا تحریم

ضرورت هوشمندی فناورانه در دوران پسا تحریم


تاریخ خبر : ۱۸-۰۵-۹۴    امتیاز: 0 از 5  ( مجموع آرا : 0)

دکتر اسماعیل قادری‌فر، مدیر کل دفتر تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری،‌ با تاکید بر ضرورت توجه به پیامدهای منفی در کنار بهره‌گیری از پیامدهای مثبت و ارزنده رفع‌تحریم‌ها در دوران پساتحریم، اتحادهای راهبردی فناورانه، انتقال فناوری از کشورهای پیشگام و همچنین اکتساب درون‌زای فناوری از طریق پرداختن به فعالیت های تحقیق و توسعه با منطق نوآوری باز، از جمله راه هایی دانست که می‌تواند باعث پیشرفت کشور در زمینه فناوری شود.

 


 دکتر اسماعیل قادری‌فر، مدیر کل دفتر تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ضمن قدردانی از تلاش مجدانه تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در صحنه نبرد دیپلماسی که منجر به رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای ملت بزرگ ایران شد، با بیان این‌که رفع تحریم‌ها می‌تواند دارای تبعات مثبت و تبعات منفی در حوزه علم و فناوری باشد، از این موضوع به عنوان یک تیغ دو لبه یاد کرد.

نقش کلیدی انتقال دانش فنی

وی با اشاره به ضرورت ورود فناوری‌های نوین برای پیشرفت کشور در عرصه‌های گوناگون، ادامه داد: در برخی از صنایع پیشرفته به انتقال فناوری نیاز مبرم داریم و از این رو نباید زمان زیادی را از دست دهیم، بلکه باید از طریق همکاری های فناورانه به توسعه محصولات با فناوری پیشرفته در کشور اقدام کنیم.

قادری‌فر با بیان مثالی عنوان کرد: اگر قصد داشته باشیم در صنعت خودروسازی هم‌پای خودروسازان کشورهای پیشرفته حرکت کنیم و بتوانیم به توسعه فناوری های کلیدی این حوزه اقدام کنیم، باید در صنعت خودرو‌سازی صاحب سبک شویم. برای این منظور لازم است همکاری خود با شرکت‌های خودروسازی مطرح در سطح جهان پررنگ تر ساخته، تا شاهد رشد و توسعه قابلیت های فناورانه این صنعت باشیم.

شکل‌گیری اتحادهای راهبردی فناورانه

مدیر کل دفتر تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری، با بیان این‌که انتقال دانش فنی نقش پررنگی در توسعه محصولات فناورانه در کشور دارد، اظهار کرد: افزایش سطح تعاملات و همکاری های علمی و فناورانه با دانشگاه های برتر و مطرح دنیا یکی از پیامدهای مثبت توافق هسته ای به شمار می‌رود.

به گفته وی، اتحادهای راهبردی فناورانه، انتقال فناوری از کشورهای پیشگام و همچنین اکتساب درون‌زای فناوری از طریق پرداختن به فعالیت های تحقیق و توسعه با منطق نوآوری باز، از جمله راه هایی است که می‌تواند باعث پیشرفت کشور در زمینه فناوری شود.

قادری‌فر یادآور شد: به دلیل این‌که دست‌یابی به برخی قابلیت‌های فناورانه زمان‌بر است، باید از این فرصت زمانی به خوبی بهره ببریم و اتحادهای راهبردی فناورانه با شرکت های معتبر را برای توسعه محصولات فناورانه در دستور کار خود قرار دهیم.

مدیر کل دفتر تجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری، همچنین با تاکید بر ضرورت نقش‌ آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان کشور در سطح بین المللی افزود: شرکت های دانش‌بنیان می توانند با توسعه محصولات خودشان در مقیاس بین المللی، کیفیت و میزان فعالیت‌های خود را ارتقاء دهند و در سطح بین‌المللی ظاهر شوند.

هوشمندی فناورانه در دوران پسا تحریم

مدیر کل دفتر تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری به پیامدها و آثار منفی توافق هسته‌ای نیز اشاره کرد و افزود: از آثار منفی رفع تحریم‌ها می‌توان به این موضوع اشاره کرد که احتمال دارد با افزایش درآمد کشور، صنایع کشور به فراموشی سپرده شوند و دوباره به واردات بی‌رویه محصولات خارجی روی بیاوریم.

وی افزود: ممکن است برخی هم با سوء استفاده از این فرصت، به جای تلاش‌های فناورانه دست به واردات برخی محصولات بزنند که همین موضوع ضرر و زیان زیادی به تحقیق و توسعه و فعالیت های فناورانه در کشور می‌زند.

قادری‌فر، توجه به کنترل واردات و چگونگی کسب و انتقال دانش فنی در دوران پساتحریم را ضروری دانست و بیان کرد: اگر قرار باشد که دوباره همچون گذشته، کشور به انتقال فناوری صرف یا واردات محصولات فناورانه از خارج از کشور اقدام کند، جای نگرانی است.

وی افزود: این توافقات فرصتی را در اختیار ما قرار می دهد تا علاوه بر خرید محصولات و تجهیزات، اقدام به انتقال دانش فنی و یادگیری فناورانه از کشورهای پیش‌گام اقدام کنیم و از این راه بتوانیم در بلندمدت، بازارهای داخلی و خارجی را مورد هدف قرار دهیم.

 

قادری‌فر با بیان این‌که دوران پسا تحریم باید با هوشمندی تمام طی شود، گفت: دانشگاه‌ها، موسسات علمی و پژوهشی و شرکت های دانش‌بنیان باید از فرصتی که در دوران پسا تحریم ایجاد می‌کند، نهایت استفاده را ببرند تا بتوانیم در بسیاری از حوزه های فناورانه به شکوفایی دست پیدا کنیم.



پرتال پژوهش موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری