طرح «دستیابی به مرجعیت علمی» سبب تحرک جامعه تحقیقاتی می‌شود

طرح «دستیابی به مرجعیت علمی» سبب تحرک جامعه تحقیقاتی می‌شود


تاریخ خبر : ۰۸-۰۴-۹۴    امتیاز: 0 از 5  ( مجموع آرا : 0)

عزیزیان "محقق‌سرآمد رشته شیمی‌فیزیک"روند کنونی کشور در حوزه علم و فناوری را مثبت ارزیابی کرد و گفت: در سال‌های گذشته بیشتر روی کمیت مقالات علمی تأکید شده بود که البته پیشرفت‌های خوبی نیز به دست آمد. اما امروز باتوجه به جایگاه خوب کشور در تولید علم و انتشار مقاله، باید سیاست‌های کلی به سمت ارتقاء کیفیت حرکت کند چراکه کیفیت رکن اصلی در تولید علم است.


 

سعید عزیزیان؛ محقق‌سرآمد رشته شیمی‌فیزیک و استاد دانشگاه بوعلی‌سینا همدان در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه علوم‌پایه اساس مهندسی است، گفت: پیشرفت‌های حاصل شده در رشته‌های مهندسی مرهون تحقیقات و پژوهش‌های سه‌چهار دهه پیش علوم‌پایه است.

وی ضمن بیان اینکه بسیاری از مقالات رشته شیمی‌فیزیک در ژورنال‌های مهندسی‌شیمی منتشر می‌شود، ارتقاء علوم‌پایه را راهی برای تولید ثروت از علم عنوان کرد و افزود: با تجهیز مراکز آزمایشگاهی، افزایش امکانات ابزاری و ارتباط با صنعت می‌توان از دستاوردهای رشته‌های علوم‌بنیادین در راستای ارتقاء کیفیت محصولات تولید شده و یا تولید محصولات جدید بکار برد.

عزیزیان ادامه داد: در دوره دوساله حضور در مراکز تحقیقاتی ژاپن، شاهد اعتماد دوطرفه صنعت و دانشگاه بودم، برقراری این ارتباط سبب شد با مجهز شدن آزمایشگاه‌ها، تحقیقات و پژوهش‌های متخصصان و محققان در راستای رفع نیازها و ارتقاء صنایع مختلف این کشور قرار گیرد و در کمترین بازه زمانی پیشرفت‌های بسیاری حاصل شود؛ این در حالیست که به عنوان نمونه در دانشگاه بوعلی‌سینا همدان علی‌رغم جایگاه مناسب در رشته شیمی هنوز از دستگاه NMR 90MHz استفاده می‌شود.

محقق‌سرآمد رشته شیمی‌فیزیک در ادامه گسترش ارتباط با متخصصان بین‌المللی را رمز موفقیت در حوزه پژوهش دانست و گفت: آشنایی با آخرین دستاوردهای علمی، جلوگیری از موازی‌کاری پژوهشی و به‌روز شدن اطلاعات علمی متخصصان داخلی تنها بخش کوچکی از مزایای گسترش دیپلماسی علمی است. از طریق حضور در فرصت‌های مطالعاتی و شرکت در کنفرانس‌های بین‌المللی و در نهایت گسترش ارتباط با محققان تراز اول جهان می‌توان پروژه‌های کلان‌تری تعریف کرد و سهم کشور را به طور قابل ملاحظه‌ای در پیشرفت علمی جهان افزایش داد، در بسیاری از کشورهای پیشرفته حتی دانشجویان دوره PHd موظف هستند سالانه حداقل در یک کنفرانس بین‌المللی شرکت کنند.

استاد دانشگاه بوعلی‌سینا همدان در ادامه روند کنونی کشور در حوزه علم و فناوری را مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: در سال‌های گذشته بیشتر روی کمیت مقالات علمی تأکید شده بود که البته پیشرفت‌های خوبی نیز به دست آمد. امروزه باتوجه به جایگاه خوب کشور در تولید علم و انتشار مقاله، باید سیاست‌های کلی به سمت ارتقاء کیفیت حرکت کند چراکه کیفیت رکن اصلی در تولید علم است.

وی با اشاره به اینکه طرح «دستیابی به مرجعیت علمی» موجب تحرک جامعه تحقیقاتی کشور شده است، گفت: پتانسیل پژوهشی بالایی در کشور وجود دارد که با بستر فراهم شده توسط معاونت علمی‌وفناوری و عملیاتی شدن برنامه‌های مدون شده می‌توان این نیرو را به فعلیت رساند.

عزیزیان در پایان دوره پسا دکتری را بهترین زمان برای فعالیت پژوهشی دانست و گفت: این دوره نباید صرفاً به منظور پر کردن خلاء بیکاری برای فارغ‌التحصیلان دوره دکتری در نظر گرفته شود بلکه با برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری درست می‌توان از راه ارتباط با صنعت و تعریف پروژه‌های صنعتی در این دوره علاوه بر گسترش ارتباط با صنعت، ایده‌های در خور توجه  را عملیاتی کرد.



پرتال پژوهش موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری